Ob 10. obletnici Komornega pevskega zbora Vita (2013)

Ni preprosto dolgoročno ohranjati pri življenju kulturno ali kakšno  drugo dejavnost, ki temelji na sodelovanju amaterjev oziroma ljubiteljev umetnosti, ki želijo ustvarjati. Gre za ljudi, ki so večinoma v stresnih službah, a si še zmeraj želijo neke sprostitve, ki se hitro sprevrže v resno delo, če ima skupina resne cilje. KPZ Vita jih je vedno imela: ustvariti zbor, ki bo v veselje pevcem in zborovodji, hkrati pa bo dosegal kvaliteto in bo poskušal rasti. Naši cilji so bili približati se profesionalnim zborom, se dokazovati na tekmovanjih in koncertih, ki pokažejo kvaliteto zbora.
V vsakem zboru se po navadi znajdejo ljudje, ki so si tako različni, da se zasebno verjetno nikoli ne bi družili, ker bi morda imeli predsodke, češ da ne spadajo skupaj. Ko si član zbora, hitro opaziš, da moraš to prerasti, da nas kljub različnosti povezuje ljubezen do glasbe, do petja.
Seveda se zbor vsako sezono spremeni v svoji sestavi. Življenje samo sproži dogodke, ko se mora kakšen pevec posloviti, ker mu življenjske okoliščine več ne dopuščajo rednega obiskovanja vaj in nastopov. Tudi po jubilejnem koncertu je prišlo do slovesa kar nekaj pevcev, a zgodilo se je tudi nekaj zelo spodbudnega: dobili smo dobre nove pevke in pevce, ki so bili zelo dojemljivi za učenje novih pesmi in s katerimi smo lahko že po dveh mesecih dela celo izpeljali koncert v Novem Sadu. Še posebej smo bili veseli treh dodatnih moških glasov, ki so okrepili moško sekcijo zbora.

Vsak pevec ali zborovodja daje. Delo v zboru je eno samo dajanje ali razdajanje. Dolgoročno to pomeni, da kdor iskreno veliko daje, je zagotovo nagrajen. To vsekakor velja za vse zborovodje Vite, kot tudi za pevce, ki so čutili iskreno pripadnost zboru, ne da bi v zameno karkoli pričakovali. 

Za petje so dovolj pevci s posluhom in željo po petju in sodelovanju  ter zborovodja, ki želi umetniško, kreativno voditi zbor in se z njim izkazati. Toda zbor se ne bi mogel nikoli potrjevati na mednarodnih tekmovanjih, če mu ne bi pri tem finančno pomagala Občina Lendava, ne bi mogel že nekaj let zapored izvesti bogato obiskanih božičnih koncertov v katoliški cerkvi, če ne bi naletel na razumevanje gospoda župnika. Veliko je ljudi, podjetij, kulturnih organizacij, posameznikov,  ki so nam skozi leta pomagali, prav tako novinarji, ki so bili pripravljeni poročati o Viti. Vitaši smo vajeni imeti osebne stroške zaradi zbora in živeti skromno, a brez te pomoči svojih večjih projektov ne bi mogli uresničiti.


Hvala vsem obiskovalcem koncertov, ki v nas verjamete že od začetkov, ki ste nam pomagali z nakupom kakšne naše zgoščenke, jubilejne brošure, predvsem pa: da ste nas prišli poslušat. Nasmejani, zadovoljni poslušalci so pika na i vsakega koncerta. Hvala vam.


 

 

Komorni pevski zbor Vita Lendava skozi čas

KPZ Vita je nastal 2003 iz ženskega pevskega zbora Spominčice, ki ga je vodila Tanja Vajda skupaj z Jožetom Gerenčerjem. Od leta 2006 je zbor deloval pod vodstvom Jožeta Gerenčerja. Ker je v času Spominčic prišlo v zbor nekaj moških, je iz ženskega zbora nastal komorni mešani pevski zbor. Ime Vita se je rodilo konec leta 2005 na sestanku v prostorih Dvojke v Lendavi, nastal pa je tudi logotip zbora. Leta 2007 je bil zbor registriran kot društvo z imenom Kulturno-umetniško društvo Vita/Vita Művelődési Egyesület.

Vita pomeni življenje. Ime so izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje.

KPZ Vita je začela na jesen 2005 delovati z velikimi cilji in željami. Prva serija božičnih koncertov je pevcem in zborovodji dala pravi zagon, sledili so letni koncert in mnogi drugi nastopi, zbor pa je dozorel do te mere, da se je lahko 2007 podal na mednarodno srečanje pevskih zborov Praga Cantat in za svoj nastop prejel srebrno priznanje. Občina Lendava je Viti isto leto podelila naziv promotorja kulture, zbor pa je posnel svojo prvo zgoščenko z naslovom San se šetao. Leto kasneje so sodelovali na Mednarodnem festivalu zborovske glasbe Orfest (Ljutomer). 2009 je zbor za svoj nastop na mednarodnem tekmovanju Musica Mundi v Budimpešti prejel zlato priznanje in uspešno leto zaključil s koncerti v Mostarju (BiH).

V začetku leta 2010 se je po uspešnih zborovodskih letih poslovil zborovodja Jože Gerenečer. Zamenjal ga je Danijel Berden, ki je naslednji dve sezoni poskrbel za prenovo repertoarja in je zbor popeljal tudi v jazzovske in pop vode. Pred iztekom leta 2011 pa je izšla tudi nova zgoščenka Božični koncert. Vita se je v letu 2012 ponovno udeležila mednarodnega tekmovanja Musica Mundi, tokrat v Benetkah, kjer se je predstavila z nekaj pesmimi na Trgu sv. Štefana in nato na tekmovanju ponovno dosegla zlato priznanje. Ob praznovanju jubileja je izšla tudi nova zgoščenka – kot del brošure, ki predstavlja 10 let delovanja KPZ Vita.

Pevke in pevci z zborovodjem Danijelom Berdenom,  sezona 2013/14:


Objavljeno v reviji Lindua (2013). Vir:
ZVER, Gabriela. Ob 10. obletnici KPZ Vita. Lindua, 2013, letn. 7, št. 15, str. 44-45.

 

Komentarji