Vita v Novem Sadu 2015

 

KPZ Vita opravila uspešen koncert in nastop na Dnevnih slovenske kulture, gospodarstva in turizma v Novem Sadu

Člani Komornega pevskega zbora Vita iz Lendave smo konec maja (28.–30. 5. 2015) odpotovali v Novi Sad, kjer smo skozi pesem predstavljali tako lendavsko občino kot državo Slovenijo na t. i. manifestaciji Dnevi slovenske kulture, gospodarstva in turizma v organizaciji Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. Manifestacijo so podprli Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu,  Mestna uprava Mesta Novi Sad, kabinet župana g. Miloša Vučevića ter predsednik kabineta g. Aleksandar Petrović, našo idejo po sodelovanju na tej manifestaciji pa je podprla tudi Občina Lendava.

Vitaši smo prispeli v Novi Sad pozno zvečer (28. 5.) in se tako udeležili kot gostje koncerta Mešanega pevskega zbora Kredarica, ki je praznoval svojo 15. obletnico delovanja in ga vodi zborovodkinja Dunja Huzjan, ter Moškega pevskega zbora Kredarica, ki je praznoval 10. obletnico (dejansko delujejo 11 leto) in ga vodi zborovodja Borut Pavlić.

Naslednji dan, 29. 5. 2015, smo s pevskim nastopom predstavljali del kulturno-zabavnega programa ob promociji slovenske kulture na mestnem trgu. Istočasno so na trgu Novosadčanom in vsem mimoidočim, ki so se dogodka udeležili, ponujale slovenske kulinarične dobrote (degustacija penečega vina, mesnih izdelkov). Mi smo mimoidočim ponudili nekaj propagandnega gradiva o Lendavi, eden od pevcev pa je spontano ponudil organizatorjem programa na trgu tudi možnost predvajanja filma o Lendavi, ki ga je imel s seboj. Tako so mimoidoči lahko občudovali na velikem zaslonu našo Lendavo, medtem ko smo se vitaši pripravili na nastop.

Popoldne smo se po krajšem oddihu začeli pripravljati na nam najpomembnejši del našega obiska: na koncert v prelepi novosadski občinski hiši. Novosadčani so nas počastili s polno dvorano, z dolgimi aplavzi in tudi z navzočnostjo ljubiteljev zborovske glasbe, med katerimi je bilo tudi veliko profesionalnih glasbenikov, članov obeh pevskih zbora Kredarica, predstavnikov društva Slovencev Kredarica, med njimi tudi Elza Ajduković, Ivan Zavrtnik in seveda Katja Jurišič Huzjan, ki je bila naša glavna kontaktna oseba pri organizaciji srečanja. S svojo prisotnostjo pa so nas počastili tudi namestnik župana Novega Sada, nekaj predstavnikov slovenske delegacije, ki se je udeležila poslovne konference v Novem Sadu, med njimi tudi soboški župan dr. Aleksander Jevšek z ekipo.

Vitin obisk je finančno podprl pri delu potnih stroškov Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

 

Komentarji