Shakespearjevi priredbi Hamleta

Nekaj besed o nastanku fotozgodbe HAMLET, ki je bila kot kratek film predvajana v Gledališko-koncertni dvorani Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku na občinski proslavi leta 2007.

Nastala v Kulturno-umetniškem krožku Ljubim umetnost, ki so ga imeli po dogovoru ob petkih popoldne. Dijaki so predlagali, da bi uprizorili v slikah in besedi Shakespearjevega Hamleta. Razmišljali so tudi o Puškinovem Jevgeniju Onjeginu in drugih delih. 
Člani krožka so z mentorico za sodelovanje v pripravi dveh izvedb izbrali dijake, ki se lahko bolj ali manj poistovetijo z določenimi dramskimi osebami.
Shakespeare je ustvaril v pretežni meri moške vloge, saj so v času renesanse igrali vse vloge moški - tudi ženske vloge. Da pri tem ne bi oškodovali prav dijakinj, ki so poleg naših fantov najbolj zveste obiskovalke krožka, smo zanje ustvarili žensko, zrcalno različico Hamleta.

Fotozgodba je nastajala tri mesece. Dva meseca smo porabili za slikanje in obdelavo slik in en mesec za obsežno delo: izdelavo, montažo filma in glasbene podlage v obliki DVD-ja ter za neuspešno snemanje glasov (saj nas je izdal zastareli mikrofon). Slikanje in pisanje scenarija, besedila sem opravila mentorica (G. Zver), vso delo povezano s filmom in glasbo pa Alen Horvat, ki je izdelal DVD, za film je tudi dobil eno od nagrad na mladinskem filmskem festivalu Videomanija. DVD si lahko izposodite v Knjižnici Lendava.

Za pokušino nekaj slik iz obeh verzij, levo moška, desno ženska verzija.

 MAG. GABRIELA ZVER



Komentarji