»Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan …«

Komorni pevski zbor Vita praznuje 15. obletnico delovanja zbora

ROJSTVO VITE IN NJENI DOSEŽKI. Čudna so pota Gospodova – bi izjavil kakšen dvomljivec, ampak po vseh teh letih, ko življenje marsikaj postavi na svoje mesto, postane vse logično. Govora je o Komornem pevskem zboru Vita in njegovem zborovodji, Danijelu Berdenu. K zboru ga je nekoč povabil  Jože Gerenčer, ker je potreboval dobrega basa, saj naj bi Danijel »bral note kot novine«. 

KPZ Vita je nastal iz Spominčic, ki jih je vodila Tanja Vajda, nato pa je njeno delo nadaljeval Jože Gerenčer. Spominčice so bile pretežno ženski zbor, ki pa je kmalu privabil moške glasove. Mešani zbor je potreboval novo ime in ga je tudi dobil konec decembra 2005 po enem od koncertov v lendavski evangeličanski cerkvi. Hvaležni smo bili, da smo lahko tam peli, a je cerkev postala žal premajhna za publiko, ki je k sreči rasla iz leta v leto. Vita je zaživela, zborovodja Gerenčer jo je uspešno vodil, z njim smo si na mednarodnih tekmovanjih pripeli: v Pragi (Praga Cantat) srebro in v Budimpešti (Musica Mundi) zlato. To tradicijo uspešnosti na tekmovanjih je ponovil po dveh letih vodenja zbora (od 2010) Danijel Berden v Benetkah (Musica Mundi), prav tako z zlatom. Žal pa se vse ustavi pri denarju, kriza je pustila svoje sledi, rešitve smo seveda iskali, a neuspešno, in Vita si tekmovanj ni mogla več privoščiti, saj je v zboru veliko študentov in dijakov. Nista pa zamrla njena ustvarjalnost in domiselnost, kako kljub temu biti zanimiv, aktualen in skrbeti za nek glasbeni nivo, ob vseh službenih in študijskih obveznostih pevcev. Danijel je bil pripravljen za zbor žrtvovati veliko: pripravljen se je bil voziti iz Celja, pisati za nas priredbe, se udeležiti vseh možnih nastopov in potrpeti na vajah, kjer so ga večinoma čakali utrujeni pevci – a še zmeraj pripravljeni ohraniti delovno vzdušje. Zbor se redno udeležuje območnih srečanj pevskih zborov. Pomladno pevsko prebujanje in božični koncerti so pri Viti postali že stalnica, člani zbora pa smo hvaležni zvesti in vedno novi publiki.

ZBOROVODJA KPZ VITA. Vitaši lahko samó predvidevamo, kaj si o nas misli publika, morda pa mnogi ne vedo veliko o našem zborovodji, Danijelu Berdenu. Večina zagotovo ve, da je član kvinteta Aeternum, ki deluje od leta 2004, in da že nekaj let živi v Celju, kjer poučuje glasbo na Srednji zdravstveni šoli in Gimnaziji Celje – Center. Vsak zborovodja ima svojo posebno glasbeno, strokovno kvaliteto, ki se potem kaže v duši in petju zbora.

Vita je bila polna življenja od svojega rojstva, pri nas je bilo vedno veselo, kaj je torej prispeval Danijel, ko je postal leta 2010 zborovodja našega zbora? Njegova dodana vrednost je vsekakor ta, da piše priredbe in da se zna vživeti v veliko žanrov, zvrsti glasbe ter sledi trendom. Ni samoumevno, da piše zborovodja zborovske priredbe (do danes jih je samo za Vito napisal več kot 65), v tem je res neverjeten. Daje celo vtis, da to počne z lahkoto, čeprav vemo, da želi delo opraviti kvalitetno. Pevci se še posebej veselimo medleyem. Po slovensko bi lahko medleyu rekli venček skladb, ki se z evociranjem določene že znane melodije prelivajo druga v drugo in se izvajajo kot ena skladba. Včasih se na vaji porodi dobra zamisel in Danijel do naslednje vaje že prinese poskusno verzijo priredbe ter prisluhne kakšnemu novemu predlogu, ki včasih priredbo zasuka v novo smer, v dodatno novo melodijo.

POSEBNOST VITE. Čeprav se je zborovodja Danijel nekoč v srednješolskih letih v Murski Soboti iz svoje vedoželjnosti vpisal na tečaj madžarščine in ga je poučevala profesorica Vladimira Ilič, dolgo časa pevka Vite, se najprej ni upal lotiti pisanja priredb znanih madžarskih pop skladb v džezovski obliki ali ljudskih pesmi v večglasju, ker je menil, da ne razume dovolj madžarsko, da bi pesmi zares začutil. Prepričali smo ga v nasprotno, pri tem mu je veliko pomagala s prevodi pevka Alenka Vida.

Ko so nas na Madžarskem slišali peti priredbe madžarskih ljudskih pesmi ter zimzelenih melodij, so tamkajšnji zbori takoj hoteli imeti notne zapise, ki jih nismo kar tako dali iz rok, ker vemo, da prav takih priredb primanjkuje. Za madžarske ljudske pesmi je značilna enoglasnost, Danijel pa je te pesmi priredil za večglasno petje.

Tako se Vita lahko pohvali s priredbo Tavaszi szél vizet áraszt za mešani zbor, ki jo je pel tudi slavni Freddie Mercury na koncertu Queenov v Budimpešti 1986. Madžarska skupina Nox je po predlogih pevcev prva pritegnila Danijelovo  pozornost, da se je lotil prve priredbe madžarske skladbe, in sicer Tűztánc, sledili sta Szeretem in Ne mondjátok, božični pesmi Szent karácsony éjjelén in Ha elmúlik karácsony ter zimzelena Azért vannak a jóbarátok, ki jo je napisal Péter Máté.

VITINA SODELOVANJA Z DRUGIMI ZBORI, SKUPINAMI IN GLASBENIKI. Ker se zadnja leta iz finančnih razlogov nismo mogli udeležiti mednarodnega tekmovanja pevskih zborov, smo se odločili za druge oblike sodelovanja. Ponosni smo bili, da smo lahko nastopili s slavnim triom Eroika, z vodilno madžarsko zasedbo Sárik Péter Trió, z znanim glasbenikom Žanom Serčičem, pri tem moramo omeniti tudi Petra Ošlaja, ki je bil povezan z našimi najzahtevnejšimi nastopi in snemanjem v studiu. Štiri leta zapored smo gostili zbore na skupnem Pomladnem pevskem prebujanju v sinagogi (MePZ Štefana Kovača Murska Sobota, MePZ Orfej Celje, Moški vokalni kvintet Aeternum, EXPE iz Celja) in vedno poskrbeli za obiskane božične koncerte (nekoč v lendavski katoliški cerkvi, zadnji dve leti v lendavski gledališko-koncertni dvorani). Dvakrat pa smo se podali na obisk k prijateljskemu zboru iz Novega Sada, ki deluje pod okriljem tamkajšnjega Društva Slovencev Kredarica, dvakrat smo se odzvali tudi vabilu madžarskega zbora Soli Deo Glória – ki organizira vsako leto zborovsko srečanje v Balatonszárszóju – in smo ga pred kratkim gostili na Večeru mednarodne zborovske glasbe, ki ga je organiziral naš zbor. Vsako leto pa se udeležimo območnega srečanja pevskih zborov, večinoma v Turnišču, ter sodelujemo na prireditvah ZKD in JSKD Lendava. Če dobro premislim, ni bilo malo dela v zadnjih 5 letih. Vsako sodelovanje je bilo za razvoj zbora koristno.

 


PEVKE IN PEVCI KPZ VITA. Komorni pevski zbor je zaznamovalo in pevsko bogatilo od nastanka Vite 56 pevk in pevcev, v Spominčicah še dodatnih 10, danes nas aktivno poje 22, a se ta številka seveda ves čas spreminja. Kdo poje najdlje v KPZ Vita? Med te sodijo: Miran Dominko in  Marjetka Graj (oba 16 let, peti sta začela že pri Spominčicah), Gabriela Zver in Simona Šamu (obe 14 let), Danijel Berden 4 leta kot pevec, nato kot zborovodja (skupaj 13 let), Dušan Zver (11 let), Žiga Benko in Tina Šendlinger (skoraj 10 let), Dolores Roudi (8 let), ostali člani zbora pa pomembno prispevajo h kvaliteti petja našega zbora: že več kot pet let, kar nekaj altistk točno 5, nekaj pa je novejših pevcev, a njihov glas že pomembno zaznamuje zven zbora. 

Čeprav so lahko med pevci, pevkami precejšnje razlike v letih, nas vse povezuje glasba: skoraj vsi smo obiskovali ali končali glasbeno šolo, nekateri tudi študij glasbe (Danijel Berden, Rihard Lebar), večina starejših članov zbora je zaposlenih v šolstvu (vrtec, osnovne šole, srednje šole), naši študenti so tako ali drugače pedagoško ali glasbeno usmerjeni, enako dijakinje, kdor pa ni povezan s šolstvom, pa igra na kakšno glasbilo ali pleše.  

 

Ali ste vedeli, da:

  • se vitaši po novem med seboj imenujejo vitamini? Krivec: Ladislav Kopinja na božičnem bazarju v Zagrebu, december, 2017;
  • se po Danijelovih besedah: tri, štiri zbor odzove z vaaaauu,
  • izkažemo čast drugi osebi s posebnim aplavzom: z aplavzom in pol (en tlesk rok in en prečen udarec z desno po sredini leve dlani, na pobudo Boruta Šantaka),
  • najbolj obiskan, gledan posnetek na youtubu šteje 19.200 ogledov (oktober 2018), gre za afriško pesem Thula baba, thula sana, od tega predstavljajo Francozi 53 % vseh obiskov našega kanala,
  • najbolj obiskan posnetek slovenske pesmi, Naj bo lep ta dan skupine Gloria, šteje 5.000 ogledov in je Danijelova priredba, za katere notni zapis nas je prosilo največ zborov po elektronski pošti,
  • je drugi najbolj obiskan posnetek angleške skladbe Hit the Road, Jack, ki ga je poklikalo in mu prisluhnilo 4.750 obiskovalcev youtuba, najbolj je pritegnil pozornost Nemcev, saj kar 80 % vseh klikov pripada prav njim,
  • največji delež vseh ogledov našega kanala na youtube predstavljajo poslušalci stari od 18 do 34 let (70 %),
  • organiziramo ob zaključku leta krst za nove pevce, ki je sestavljen iz dveh delov: pisni izpit iz poznavanja zbora (naloge različnega tipa in težavnosti), sledi ustni del, kjer novi pevci žrebajo 3 vprašanja od trenutno 42 vprašanj, število bo seveda še raslo. Novi pevci morajo poznati vse anekdote, vse posebne dogodke, uspehe, posebnosti zbora in njegovih članov (sedanjih in nekdanjih), od začetkov Vite do danes. Prebrati morajo vse bloge, pregledati ves facebook in spletne strani zbora ter dobro prisluhniti starejšim pevcem, ko na vajah radi obujamo posebne dogodke. Po opravljenem izpitu sledi vitaška prisega;
  • najmlajša članica zbora šteje 14 let, najstarejši član pa 52 let,
  • smo do zdaj imeli najštevilčnejšo publiko imeli v Mostarju, ko smo med katoliško mašo peli 700 ljudem,
  • se je od zadnje obletnice (2013) do danes (april 2019) rodilo šestim vitašicam osem bodočih vitašev (šest fantkov, tri deklice). 

 

Aktualna postavitev zbora:

SOPRAN 1:

Marjetka Graj


Elvira Feher

Gabriela Zver

 

SOPRAN 2:

Simona Šamu

Kaja Žižek

Noémi Vegi

 

 ALT 1:

Tina Šendlinger

Sandra Vida

Gordana Miholič

Melani Horvat

 

ALT 2:

Dolores Roudi

Anja Ftičar

Tünde Kovač

Alenka Vida

TENOR:

Rihard Lebar

Dušan Zver

 

BARITON:

Ladislav Kopinja

Miran Dominko



BAS:

Jan Lőrinc

Žiga Benko
Nejc Šendlinger

 

Zborovodja: Danijel Berden (bas)

 

 

 

 

 

 

Posnetki Komornega pevskega zbora Lendava na mediju YouTubu

 

 Članek za Linduo (2018): Gabriela Zver
 
Objavljeno v reviji Lindua (2018): ZVER, Gabriela. Ustvarjalnost kot izhodišče za spoznavanje zgodovine Lendave. Lindua, 2018, letn. 12, št. 20, str. 61-65.
 

 

 

Komentarji